
Submitting a Transfer Request 
 
1. Use your Common Access Card (CAC), DoD Self-Service Logon (DS Logon), or DFAS 

Account (myPay) to sign in to the milConnect portal application: http://milconnect.dmdc.mil 

When the milConnect Home page displays, select Education → Transfer of Education 
Benefits (TEB) from the menu bar. 

When the TEB page displays, your family members are listed in the table under the List of 
Family Members section. 

Note: If a family member is not eligible for DEERS benefits, and thus is not eligible to 
receive transferred benefits, the word “ineligible” will display in the Relation column 
to the right of your relationship to that family member. 

2. To transfer benefit months to a family member, do the following: 

• Locate the name of the appropriate family member in the table. 

• From the Months drop-down list, select the number of months (0 to 36) to transfer.  

• Optionally, enter an End Date in YYYY-MM-DD format. 

Repeat this process for each family member. 

3. Once transfer Months have been assigned to your family members, you must submit your 
transfer request for approval by doing the following: 

• Select the “Post-9/11 GI Bill Chapter 33” radio button in the Select the educational 
program from which to transfer benefits section. 

• Select all the boxes in the Transferability of Education Benefits Acknowledgements 
section to indicate that you have read and understand each statement. 

• Click the Submit Request button.  

If the submission is successful, a Confirmation message displays.  

After you have submitted your transfer request, the Sponsor information section at the top of 
the TEB page updates to show that the Status is now Submitted. The Status Date is blank and 
will remain blank until a Service Representative approves, rejects, or sets your request to a 
pending status. 

To track the status of your request, you will need to return to the TEB page to check the 
“Status” in the Sponsor information section. Once your transfer request is approved, the 
status will be updated to Request Approved and the approval Status Date will be set to the 
date the Service Representative approved the request.   

4. Once your transfer request is approved, your request data is sent to the Department of 
Veterans Affairs (DVA). Each family member must first apply for a certificate of eligibility 
from the DVA before they can use their transferred benefits. Once the DVA receives the 
request data and VA Form 22-1990E, they will be able to process your family members’ 
requests to use their benefits. The application for the certificate of eligibility (VA Form 22-
1990E) can be found through the Department of Veterans Affairs’ VONAPP Web Site 
(http://vabenefits.vba.va.gov/vonapp/main.asp). A paper form is also available at 
http://www.vba.va.gov/pubs/forms/VBA-22-1990e-ARE.pdf. Or you can call the DVA for 
Education Benefits information at 1-888-GIBILL1. 



5. After receiving their certificates of eligibility from the DVA, your family members must 
provide the certificates to the school.   

6. If your family members do not receive their certificates of eligibility from the DVA before 
they enroll in school, they should ask the veterans’ certifying official at the school to submit 
to the DVA an enrollment certification for the academic term. 

Tuition will be sent directly from the DVA to the school. Children are eligible for the monthly 
living stipend and/or the books and supplies stipend while you are serving on active duty. Your 
spouse is eligible for the books and supplies stipend, but not the monthly living stipend, while 
you are on active duty, because both you and your spouse are already receiving the Basic 
Allowance for Housing (BAH). If you are not currently serving on active duty, then both your 
spouse and children are eligible for the monthly living stipend and/or the books and supplies 
stipend. 

Note: If you are an active duty Service Member, you and your spouse can continue to use the 
benefit for up to 15 years after you are last released (discharged or retired) from active 
duty. If you are a Selected Reserve Service Member, you and your spouse can continue to 
use the benefit for up to 15 years after you are released from your last active duty period 
of at least 90 consecutive days. Children can use their benefits until their 26th birthdays. 
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